2010-02-18

Social idrott?

Vilket socialt ansvar har idrottsrörelsen egentligen? Hur stort ansvar kan man lägga på den enskilda föreningen? Mitt spontana svar på första frågan är ,vet inte. På den andra frågan svarar jag att det beror på.

För att utveckla svaren lite så är det självklart att idrottsrörelsen har ett socialt stort socialt ansvar. Jag har berört ämnet förut men faktum är att idrotten får en enorm massa pengar och med sådana bidrag följer vissa förpliktelser Frågan är hur lång dessa sträcker sig.

Hur är det med den enskilda föreningen då? De flesta föreningar får ju del av bidragspengarna och borde då rimligtvis också ha en social funktion. Hålla ungdomar borta från ohälsosamt leverne o.s.v. Bara genom att finnas till och knyta aktiva medlemmar till sig så ger man ju faktiskt väldigt många chansen till hälsosamt leverne o.s.v. För den lilla breddklubben räcker nog detta. Det är fullt upp som det är och även om det dyker upp duktiga idrottskvinnor och män i dessa föreningar så är det i huvudsak en verksamhet för de som vill utöva sin idrott. För mig blir frågan svårare att besvara ju större och mer elitinriktad föreningarna blir. Ju mer man "satsar" desto större blir utslagningen och minskningen av det sociala ansvaret samtidigt som man har stora ekonomiska bidrag. Där kanske ansvarstagandet kan flyttas ut från det sportsliga. Engagera sig i sociala projekt utanför idrotten. "Uppfostra" sina supporters. Många av de större medverkar ju faktiskt i olika projekt. Det är i mellanskiktet gråzonen finns. Där man ofta vill vara som de stora men inte har resurser att fylla upp kostymen.

Idrottsrörelsen lyfter då och då fram och premierar olika projekt men de framställs ofta som något utöver det man kan förvänta sig. Om man vill att idrottsrörelsen skall ta en social roll borde det framställas som något självklart istället. Vad tycker ni?

Nästa inlägg blir nog mer OS-orienterat. Finns mycket att diskutera där.

Vi hörs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Site Meter